Valmistautuminen karsimiseen.
Karsiminen on monelle vaikeaa aloittaa, siksi autan sinua siinä alkuun.
Verkkokurssilta seuraavasta osiosta löytyy karsimislista, joka helpottaa hahmottamaan mitä kaikkea karsittavaa kotitaloudesta löytyy. En kuitenkaan suosittele karsimaan tavaraa liian nopeasti, koska tavara pitää saada myös pois kotoa (roskiin, lahjoitus, myyntiin). Tällöin pala saattaa olla liian iso ja into lopahtaa. Tämä on myös kokonaisvaltainen matka muutokseen ja kevyempää elämään. Pyydän siis, että tee tämä matka rauhassa ajatuksella.
Karsimiseen vinkki-> Onko tavara käytössä? Mikäli vastaus on ei, niin surutta vain pois!
Toinen vinkki-> Lajittele karsittu tavara kolmeen eri kategoriaan;
1. Poistoon -> rikkinäiset, kuluneet ja kaikki mitä ei voi korjata, lahjoittaa tai myydä.
2. Myyntiin -> Ehjät, puhtaat (itselleen tarpeeton).
3. Lahjoitukseen -> Mikäli et jaksa myyntiprosessia, haluat auttaa ja tehdä hyvää on lahjoitus loistava vaihtoehto. Voit myös lahjoittaa osan. Itse varasin kirppispöydän vaatteille ja kaikki jotka eivät kirppiksellä mennyt kaupan, lahjoitin Hope ry:lle.
Entä mistä tietää kuinka paljon uskaltaa karsia?
Esimerkki pyyhkeet:
Ota huomioon kuinka monta perheenjäsentä teillä on, käykö teillä vieraita usein, entä harrastatko esimerkiksi uintia tai jotain johon tarvitset pyyhkeen mukaan?
Meillä esimerkiksi ei käy yökylässä usein vieraita, eikä meillä ole harrastuksia mihin tarvitsisi pyyhettä mukaan. Niinpä meillä on pyyhkeitä 3 kpl/ hlö kohden.
Oletko epävarma karsimisen määrästä?
Mikäli olet epävarma paljonko tarvitsette vaikka lautasia yms. Niin siirrä karsitusta pinosta muutama lautanen sivuun ”piiloon” ja mikäli et niitä parin kuukauden aikana kaipaa on arviointi määrästä tehty oikein. Mikäli alat näitä lautasia kaipaamaan, niin ota lautaset takaisin käyttöön.
Suosittelen viemään roskikseen heti tai vähintään karsimisviikon viimeisenä päivänä sellaisen karsitun tavaran mikä sinne kuuluu. Muuten kannattaa esimerkiksi kirppikselle menevää tavaraa kerätä tarpeeksi, vaikka johonkin kestokassiin ennen pöydän varausta.
Voiko tunnearvoa sisältäviä tavaroita karsia?
Älä tarraudu tavaroihin tai vaatteisiin muistojen vuoksi. Tämä on hyvä muistaa kun karsii ns. haastavia tavaroita joihin liittyy tunnearvoa tai tavara on annettu lahjana sinulle. Muistot eivät ole niissä tavaroissa, vaan mielessäsi. Mikäli lahjaksi saadusta tavarasta on vaikea luopua, niin mieti haluaisitko itse, että joku säilyttää ”väkisin” sinun antamaasi lahjaa kaapin perällä? Tuskinpa. Muista, että voit myös ennen karsimista taltioida nämä tunnearvoa sisältävät tavarat kuviksi.
Onko lapsiin liittyvistä muistoista vaikea karsia?
Koetko vaikeaksi karsia esimerkiksi lasten vanhoja leluja tai vaatteita?
Annan vinkin tähän! Päätä luku montako lelua/ vaatetta säästät muistona (hyvä luku omasta mielestä on esimerkiksi 5kpl/ lapsi). Voit ottaa halutessasi muista vaikka kuvat talteen. Myy tarpeeton, säästä raha ja luo ihana uusi muisto lasten kanssa näillä saaduilla rahoilla. Vaikkapa eläinpuistoon, piknikki herkkujen kera tai säästä lisää ja lähtekää matkalle. Vai olisiko parempi ajatus laittaa lapsille rahat säästöön?
Oletko lukkiutunut ajatukseen ”Entä jos..?”
En tarvitse tätä nyt, mutta entä jos tarvitsen joskus myöhemmin?
Oletko koskaan pohtinut, mistä tämä ajatus kumpuaa? Onko sinun vaikea luottaa siihen, että pärjäisit myös ilman näitä tavaroita? Onko lapsuudessa ollut tiukkaa rahasta tai onko sinulle periytynyt ajatusmalli tähän vanhemmilta? Oletko miellyttäjä ja ajatus luopua toisen antamasta tavarasta on vaikeaa?
Mikä olisi pahinta mitä voisi tapahtua jos luovut tavarasta? Tätä on syytä pohtia kun olet tunnistanut ensin juurisyyt.
Karsimisen jälkeen harva katuu tavarasta luopumista. Mikäli sinun on vaikea luopua tavarasta voit miettiä, kuinka helposti saisit vastaavan tavaran jos sitä jossain vaiheessa tarvitsisit. Miten sen hankkiminen vaikuttaisi sinun talouteen?
Entä jos -ajatteluun toimii 20-20-20 ajattelu:
Sain tästä 20-20-20 säännöstä vinkin aikaisemmin tämän verkkokurssin testiryhmän jäseneltä, joka oli bongannut tämän aikoinaan Boniasiivous tilin eräältä seuraajalta.
Mikäli tavaran saa lainattua/ hankittua 20minuutissa, 20eurolla, alle 20km päästä-> niin sitä ei tarvitse säästellä, vaan siitä voi luopua.
Oletko lukkiutunut ajatukseen ”Entä jos..?” kappale. Lähde: Ilana Aalto, 2021. Turhasta roinasta luopuminen on vaikeinta 3 ihmistyypille. Artikkeli. Menaiset, kirjoittanut Anna Wilkman. Viitattu 06.04.2024.
Artikkeliin:
https://www.is.fi/menaiset/vapaalla/art-2000008173153.html
Huom!
Ennen ja jälkeen kuvia/ videoita saa ja kannattaa ottaa muistoksi. Niitä voi myös halutessaan jakaa Instagramissa ja tägätä @toimivampikoti tai sitten lähettää mulle kuvia/ videoita yksityisviestillä.