Tervetuloa mukaan Kuule kehoasi –verkkokurssille

Ilmoittaudu kurssille ennen oppitunnin aloittamista.

Tervetuloa Kuule kehoasi-verkkokurssille! 

Ihminen on psykofyysinen kokonaisuus ja voidaksemme hyvin tarvitsemme toimivaa vuorovaikutusta kehomme, mielemme ja ympäristömme kanssa. Kehomme säilöö paljon tunteita, tietoa, kokemuksia ja muistoja, jotka ovat osin ei-kielellisessä muodossa ja sen vuoksi ne eivät ole sanallisesti tavoitettavissa. Nämä ilmiöt näkyvät myös seksuaalisuudessamme ja toisinaan kehoon jääneet kokemukset ja tunteet voivat näkyä myös intiimeissä hetkissä. Jos opimme kuuntelemaan kehoamme, se kertoo meille paljon ja antaa mahdollisuuden ymmärtää itseämme paremmin. Jos kadotamme tämän yhteyden, meidän on hankalaa tunnistaa sietokykymme rajoja, ja aiheutamme itsellemme tarpeetonta kuormitusta ja vahingoitamme omaa hyvinvointiamme.  

Vaikka emme aktiivisesti kuuntelisikaan kehoamme, keho pyrkii ilmaisemaan informaatiota esimerkiksi kivulla, jännittyneisyydellä, painon tunteella, hengityksen pinnallistumisella ja monilla muilla tavoilla.  Kehon tuottamia erilaisia tuntemuksia tunnustelemalla voi oppia tuntemaan myös omat rajat ja mielihyvän lähteet. Lisäksi kehotietoisuus tarkoittaa tietoisuutta siitä, milloin ja millaisissa tilanteissa erilaisia kehollisia tuntemuksia nousee pintaan. Tämä tiedon kuuleminen ja huomioon ottaminen on eduksi sekä fyysiselle että psyykkiselle terveydelle ja vaikuttaa positiivisesti kyvylle nauttia kehon ja mielen tarjoamista mahdollisuuksista. 

Kehon viestit voimavaraksi

Kuule kehoasi- verkkokurssin tavoitteena on johdattaa sinua vähitellen kuuntelemaan kehosi viisaita viestejä. Voit hyödyntää tätä taitoa myös seksuaalisuuden kokemisessa ja toteuttamisessa. Viikkoteemat ja harjoitukset lisäävät ymmärrystäsi kehotietoisuudesta, kehon, tunteiden ja mielen yhteydestä sekä harjoitusten avulla opettaa käytännöllisiä ja arkeen sovellettavia taitoja. Kurssi myös syventää ymmärrystäsi omasta seksuaalisuudestasi Kurssin pohjavireenä toimii tietoinen hyväksyvä läsnäolo, jota opit hyödyntämään myös arjessasi ja stressinhallinnan apuna. 

Kuule kehoasi -verkkokurssi kestää kahdeksan viikkoa. Kullakin viikolla verkkomateriaalissa on ensin teemaosio, jonka jälkeen esittelemme viikon harjoitukset. Kokemuksellisten harjoitusten avulla opit muun muassa tunnistamaan omaa virittyneisyyttä ja vaikuttamaan siihen, siirtämään huomion tähän hetkeen, suuntaamaan huomion  ja tarkkaavaisuuden tunteisiin, ajatuksiin tai kehon tuntemuksiin ja opit soveltamaan harjoituksia seksuaalisuuden näkökulma huomioiden.  

Elämän aikana kertyneet positiiviset keholliset kokemukset, erilaiset mahdollisuudet nauttia omasta kehosta, omaa kehoa kohtaan koettu uteliaisuus ja arvostus sekä muilta saatu kunnioitus luovat pohjan myös hyvinvointia lisäävälle seksuaalisuudelle.  Suhde omaan kehoon on yksi ihmisen seksuaalisuuden tärkeimmistä osista. Kehon ja sen anatomian tunteminen, kehon kunnioittava koskettaminen ja siitä huolehtiminen ovat tapoja vahvistaa itsearvostusta ja -tuntemusta sekä kehoyhteyttä.  

Seksuaalisuus ja nautinto

Seksuaalisuus on omassa kehossa olemista omalla tavallaan. Siihen liittyy kiinteästi oman kehon tunteminen ja sen kautta tunnettu halu ja mielihyvä. Seksuaalisuus on mielen ja kehon yhteistyötä, joka tuottaa nautintoa sekä keholle että mielelle. Keho lähtee mukaan, jos mieli on läsnä, ja vastaavasti  jos keho ei ole mukana seksuaalisessa tilanteessa, ei mielikään pysty syttymään. Siinä missä mieli virittää mielenkiinnon ja halun päästää toinen lähelle, keho mahdollistaa tämän käytännössä.  

Mitä paremmin tunnemme oman kehomme ja sen tarpeet, sitä syvällisemmin pystymme tuottamaan itsellemme nautintoa ja osaamme ilmaista myös muille omia toiveita ja tarpeita.

Iho on kehomme suurin elin jonka tuntohermopäätteet mahdollistavat meille aistikokemuksia jotka joko lisäävät mielihyvän tunnetta tai sammuttavat nautinnon kokemuksia. Kehon eri osissa on kohtia jossa näitä tuntohermopäätteitä on enemmän ja nämä alueet vaihtelevat yksilöiden välillä. Ei siis ole yhtä kohtaa joka toimisi kaikilla samalla tavalla ja ainoastaan uteliaisuudella ja aikaa antamalla voimme oppia mitkä kohdat kehossa toimivat itselle parhaiten. Vuorovaikutuksessa muiden kanssa on hyvä muistaa tämä ja kunnioittaa ja antaa aikaa toisen kehoon tutustuessa.  

Ilmennämme jokainen omaa seksuaalisuuttamme monin ero tavoin paitsi kehossa myös mielessä: ajatuksissa, mielikuvissa, tunteissa sekä suhteessa itseen ja toisiin. Olemme eri tavoin rakentuneet kehoissamme, jolloin saamme erilaisista asioista nautintoa. Seksuaalisuuden merkitys myös vaihtelee eri ihmisten välillä. Kehon tavoin myös seksuaalisuus luonnollisesti muuttaa muotoaan. Sen merkitys voi vaihdella eri elämäntilanteissa. Vaikka ajatus omasta seksuaalisuudesta voi tuntua vieraalta ja omaan elämäntilanteeseen liittymättömältä, rohkaisemme lämpimästi kokeilemaan ja tutustumaan keinoihin joita kurssi tarjoaa. Uskomme, että tulet kurssin aikana tutustumaan omiin rajoihisi joiden myötä voit paremmin tunnistaa myös muiden rajoja ja toimia arjessa turvallisesti ja hyväksyen.  

Olemme kehittäneet Kuule kehoasi –verkkokurssin osana seksuaaliterapeuttiopintojamme. Tässä alla pieni esittely kurssin kehittäjistä ja ylläpitäjistä: 

“Tervetuloa mukaan valmennusmatkalle parempaan kehotuntemukseen. Olen koulutukseltani kätilö, terveydenhoitaja, seksuaalineuvoja, mieliala- ja unihoitaja sekä hoitotyön ammatillinen opettaja ja ratkaisukeskeinen työnohjaaja. Valmistun pian myös  seksuaaliterapeutiksi. Olen tehnyt useita vuosia hoitotyötä sekä hoitotyöhön että kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin liittyen ohjaus-, koulutus- ja opetustyötä.”  

Terveisin: Anna Berglund 

“Kiitos kun lähdit tutustumaan itseesi syvällisemmin ja valitsit kurssimme avuksesi. Toivon että kokoamamme tieto tukee hyvinvointiasi ja tuo sinulle hyviä kokemuksia, iloa ja oivalluksia. Olen koulutukseltani  lantionpohjan fysioterapiaan erikoistunut fysioterapeutti sekä seksuaalineuvoja. Valmistun Annan kanssa samaan aikaan seksuaaliterapeutiksi. Olen työskennellyt fysioterapian ja terveyden ja hyvinvoinnin parissa vuodesta 2012.” 

Terveisin: Noora Helander