Liikettä keholle!
Tutustu uudestaan kehoosi
Alkusanat
Pysähtyminen – tuo usein haastava, mutta meille kaikille niin tärkeä asia.
Pysähtymistä voi harjoitella monella tasolla ja yksi tapa päästä tuohon haluttuun tilaan on kehollisten harjoitusten kautta. Katso video, tee liikkeet Ainon mukana ja opi miten se tapahtuu.
Harjoitus
Ensinnäkin on hyvä tiedostaa, että liikesarja voi tuntua hidastempoiselta. Kyseessä ei ole treeni, vaan pysähtymisharjoitus, jonka avulla tunnustelet kehosi tilannetta juuri nyt ja pääset lähemmäksi kohti pysähtynyttä olotilaa. Jos mielesi alkaa laukkaamaan ja vaatimaan nopeampaa tempoa, muistuta itseäsi siitä, että juuri se hitaus on tämän harjoituksen ydin. Tänään emme ole suorittamassa, vaan tutkimassa kehon suuria linjoja.
Liikkeet
1.Maadottaminen. Käytä tähän reilusti aikaa.
- Seisten, tuo jalat yhteen ja puristele varpailla maata. Keinuttele painopistettä edes takas. Etsi jalkaterän keskipiste.
- Työnnä lantio niin pitkälle vasemmalle kuin mahdollista kylkeä venyttäen ja tee sen jälkeen sama oikealle. Toista useamman kerran. Etsi lopulta keskipiste.
- Käännä häntä koipien väliin ja käännä sitten “häntä pystyyn” eli notkista voimakkaasti selkää. Toista liike useamman kerran ja jätä sen jälkeen lantio keskipisteeseen.
- Pyöritä hartioita taakse mahdollisimman suurta ympyrää useamman kerran. Jätä hartiat alas ja taakse.
- Työnnä leukaa mahdollisimman pitkälle eteen ja työnnä sitten takaraivoa mahdollisimman taakse siten, että löydät oman kaksoisleuan. Toista useamman kerran ja jätä sitten pää suoraan hartioiden päälle, niskaa suoristaen. Muista pitää myös keskivartalo tiukkana.
2. Selän rullaus auki
Seiso hyvässä ryhdissä ja vedä vatsaa kevyesti sisään. Paina leuka rintaan ja rullaa hitaasti nikama nikamalta käsiä lähemmäksi lattiaa. Rullaa vain siihen asti mihin pääset koukistamatta jalkoja. Rullaa selkä hitaasti suoraksi. Toista 5-10 kertaa.
3. Lonkankoukistajien avaus
Astu toisella jalalla pitkälle taakse ja jousta kumpaakin jalkaa hieman koukkuun. Käännä lantiota siten, että lonkankoukistajan venytys muuttuu intensiivisemmäksi. Kyykisty hieman alas ja nosta samalla kädet kohti kattoa. Tule hieman ylös kyykystä ja laske kädet kehon vierelle. Etsi venytystä etureidestä ja lonkankoukistajasta. Toista 5-10 kertaa kummallekin puolelle.
4. Takaolkapään venytys
Seisten, tuo yksi käsi suorana rinnan yli ja auta toisella kädellä saamaan venytyksen tunne hartian takaosaan. Pidä venytys hetken aikaa ja vaihda sitten toiselle puolelle. Toista liikettä 5-10 kertaa per puoli.
5. Lapojen ja rintakehän avaus
Tuo kämmenselät yhteen ja työnnä kädet mahdollisimman kauas eteen lapoja venyttäen. Vie sitten kädet takaviistoon peukaloita takaseinään kääntäen ja rintaa kohti taivasta puskien. Toista liike 5-10 kertaa.
6. Ristilinjojen avaus
Selin makuulla, vie kädet T-asentoon suoraan sivulle. Joko jalka suorana tai koukussa, vie yksi jalka kerrallaan kohti maassa olevaa vastakkaisen puolen kättä. Etsi venytystä takareidestä, alaselästä, selästä tai rinnasta. Pidä hetki venytyksessä ja vaihda sitten puoli. Toista 5-10 kertaa per puoli. Kun olet tehnyt venytykset, makaa hetki paikallaan ja hengitä 3-10 kertaa rauhalliseen tahtiin.
Harjoitus on valmis kun sinusta tuntuu siltä, että olet onnistunut pysähtymään hetkeksi kuuntelemaan kehoasi.
Tulevaisuudessa
Kun olet harjoitellut liikkeet läpi videon avulla, voit tehdä ne tulevaisuudessa ilman videota omaan tahtiisi. Halutessasi voit laittaa itsellesi sopivan musiikin soimaan tai nauttia hiljaisuudesta liikesarjan kanssa. Muista, että harjoituksen tavoite on saada sinulle olo siitä, että olet pysähtynyt hetkeksi kuulostelemaan omaa kehoasi. Toista liikesarja aina tarvittaessa.
Valmentaja
Aino Papinniemi on toiminut personal trainerina ja mielen valmentajana vuodesta 2015. Hänen asiakkainaan on ollut muun muassa johtajia, yrittäjiä sekä terveydenhuollon ammattilaisia – eli ihmisiä, joiden työ voi olla jopa todella vaativaa. Työssään valmentajana Aino painottaa yksilöllisyyttä sekä kokonaisvaltaisuutta yhdessä hyväksi havaittujen käytäntöjen kanssa. Aino on itse myös luovien alojen ammattilainen.
Sulavan Liekin konsepti
Hyvinvoinnin Liekit
On nelivaiheinen (valmennus)prosessi, joka auttaa selkeyttämään sitä, missä kuljetaan Tyky-polun aikana ja omassa elämässä. Prosessi alkaa aina pysähtymisestä ja jatkuu irtipäästämisen ja laajentumisen kautta maaliin eli kukoistukseen. Kukoistuksen vaiheesta jatketaan aina pysähtymiseen ja koko prosessi alkaa alusta. Näissä liekkien vaiheissa on omat varjopuolensa eli missään vaiheessa oleminen ei ole itsessään hyvä tai huono asia. Vaiheiden välissä on esteitä, jotka estävät normaalia liikettä näiden välillä.
Pysähtyminen
On alkupiste, jossa on tärkeää ihmetellä sitä, missä oikeastaan todella tässä hetkessä on. Pysähtyminen on tunnistamista ja havaitsemista. Tässä kohtaa on tärkeää aistia omaa kehoa, tunteita, ajattelua, ympäristöä ja vuorovaikutusta. Kun pysähtyy kunnolla voi todella paljon paremmin päästä haluamaansa maaliin. Ilman pysähtymistä maali saattaa olla turhan lähellä lähtöä.