Keskittymisen ylläpitäminen ja vinkkilista

Ilmoittaudu kurssille ennen oppitunnin aloittamista.

Nykypäivän nopeatempoisessa maailmassa voi olla haastavaa keskittyä johonkin tehtävään tai tavoitteeseen. Oikeilla strategioilla ja tekniikoilla voit kuitenkin parantaa keskittymiskykyäsi ja välttää häiriötekijöitä. 

Yksi keskeinen näkökohta keskittymisen ylläpitämisessä on suotuisan ympäristön luominen. Minimoi häiriötekijät etsimällä hiljainen ja sotkuton tila, jossa voit työskennellä ilman keskeytyksiä. Harkitse lisäksi työkaluja, kuten melua vaimentavia kuulokkeita tai sovelluksia, jotka estävät häiritsevät verkkosivustot.

Toinen tärkeä tekijä on ajan tehokas hallinta. Jaa tehtäväsi pienempiin, hallittaviin osiin ja varaa kullekin tehtävän osalle sopivat aikavälit. Tämä auttaa sinua pitämään järjestyksen toiminnassasi ja ehkäisemään ylikuormitusta. Ajanhallinnan suhteen paneudumme hyviin menetelmiin muissa valmennuksissa.

Keskittymisen säilyttäminen on ratkaisevan tärkeää tuottavuudelle ja tavoitteiden saavuttamiselle. Oleellista on muistaa pysähtyä. Sulavat mikrotauot auttavat Sinua luomaan arkeen lyhyitä keskittymisen hetkiä, joissa pystyt tehostamaan jo päivän aikana työpäivän jälkeistä palautumista. Opettele luomaan mikrotauot osaksi jokapäiväistä arkeasi. 

Älylaitteiden käytön rajaaminen ja tarvittaessa vähentäminen on tärkeä keskittymisen ja tarkkaavaisuuden lisäämisen keino. Voit kokeilla kirjata yhden päivän aikana, kuinka monta kertaa otat puhelimen käteesi ilman selkeää syytä soittaa tai lähettää viestiä. Tämä harjoitus voi olla hyvin herättävä. On hyvä kytkeä kaikki ylimääräiset hälytykset ja ilmoitukset pois sekä kännykältä, että tietokoneelta koko työpäivän ajaksi ja varata esimerkiksi sähköpostin lukemiselle selkeät aikavälit työpäivään. Voisiko työmatkat viettää ilman puhelinta tai radiota vain keskittyen olemaan matkalla. Ennen nukkumaanmenoa olisi todella tärkeää saada vähintään 30 minuuttia rauhallista aikaa ilman mitään älylaitteita tai televisiota, jotta uni olisi nopeammin palauttavaa. 

Multitaskaaminen on harhaa eikä todellisuudessa aivot voi keskittyä kunnolla monen asian tekemiseen. Jos jatkuvasti pomppii asiasta toiseen väsyy ja ylikuormittuu aivot niin, että tulokset kärsivät huomattavasti. Tutkimuksissa puhutaan tehtävänvaihtokustannuksista eli se tarkoittaa sitä, että jatkuva tehtävästä toiseen hyppiminen maksaa tekemisen hidastumisen, virheiden määrien nousun ja aivojen ylikuormittumisen hinnan. Multitaskaaminen on tehotonta ja raskasta ja se voidaan helposti todentaa aivokuvauksissa, joissa aivojen aktiivisia osa-alueita on aktiivisena suurempi määrä silloin kun keskittymisen kohdetta vaihdetaan edestakaisin. 

Tärkeää on oppia tunnistamaan oman mielen poukkoilu ja tuomaan keskittyminen takaisin siihen, mihin olit päättänyt keskittyä. Tätä voi todella harjoitella! Toimivaksi todettu keino on esimerkiksi meditaatioharjoitukset, joissa 5-10minuuttia harjoitellaan keskittymään uudestaan ja uudestaan hengitykseen vaikka ajatukset välillä pääsisivätkin harhailemaan.  

Kun ajattelua on mielessä paljon voi olla hyvä purkaa se paperille ja siten tavallaan ulkoistaa omaa ajattelua jolloin tulee taas tilaa keskittyä menossa olevaan työskentelyyn. 

Ajattelua ei voi täysin sammuttaa, jos hermosto käy kierroksilla. Kehoa ei voi unohtaa keskittymisestä puhuessa ja tulee muistaa, että keskittymistä voi estää moni kehollinen haaste tai sairaus. Stressitietoisuus ja oman kehon kuunteleminen auttaa ymmärtämään paremmin esimerkiksi sitä, koska olisi syytä käydä hakemassa jännitystiloihin apua hierojalta. Liike on monessa mielessä lääkettä ja näin voi sanoa keskittymisenkin suhteen. 

Lyhyesti ADT-oireilevan muistilista: 

  1. Tee toimintasuunnitelma, jossa mietit itsellesi tavoitteen johon pyrit sekä askeleet saavuttaaksesi tavoitteesi. Pyydä ja ota vastaan apua. 
  2. Rauhoita elämääsi tietoisesti! Sinun ei pidä eikä täydy ja kiire on vain mielessäsi. Valitse tietoisesti sanasi ja tapasi nähdä itsesi ja ympäristösi hyvän kautta. 
  3. Siirrä ajattelu paperille tai muualle muistiin eli pyri tyhjentämään ja jäsentämään kovalevysi. 
  4. Huolehdi unesta! Se on tärkein palautumisen keino. 
  5. Ulkoile ja käy metsässä. Metsän vaikutus palauttavana ja mielenterveyttä tukevana on tunnistettu tosi asia. 
  6. Liiku ja urheile itsellesi sopivasti ja mielellään kevyesti silloin kun olet stressaantunut. Liikkuminen on tärkeää, mutta se ei saisi kääntyä stressinaiheeksi keholle ja mielelle. 
  7. Muista juoda riittävästi ja mieti itsellesi sopiva ateriarytmi sekä ruokavalio, joka ei vie kehoasi hälytystilaan. 
  8. Älylaitteet pois vessasta, työmatkalta, hälytykset pois, älylaitteet pois ruokapöydästä, 30-60min ennen nukkumista kännykkä sivuun
  9. Tee mielekkäitä asioita! Harrastukset auttavat jaksamaan paremmin haastavatkin ajat. Sosiaaliset suhteet ja kosketus ovat todella tärkeitä ihan hermoston rauhoittumisenkin kannalta.