Pidempiaikaisen stressin syiden ymmärtäminen

Ilmoittaudu kurssille ennen oppitunnin aloittamista.

Stressitietoisuus

Pitkäaikaisen stressin syitä ei aina ole helppo nähdä ja tunnistaa itse. 

Stressiä on sekä positiivista että negatiivista, mutta keskitymme toki tässä nyt stressitekijöihin, jotka jättävät pysyvämmän stressitilan. Ymmärtämällä syitä stressin takana voi ymmärtää paremmin itseään ja muita. 

Kertauksena

Stressitekijöitä ovat:

  • Akuutti stressi 
  • Kriisi
  • Trauma
  • Fyysinen kehon trauma

Akuutti stressi = äkillinen tai lyhytkestoinen stressireaktio 

Kriisi = yllättävä tapahtuma tai tilanne, joka herättää epävarmuutta, miten selviytyä tilanteesta. Akuutti stressitilanne, joka ei välttämättä muodostu pitkäksi. 

Trauma = jotain mieltä tai kehoa järkyttävää tapahtuu tai jää tapahtumatta ja se ylittää henkilön selviytymiskyvyn. Trauma on aina pitkittynyt stressi.

-> hallinnan ja turvan puute katoaa. 

Fyysisen kehon trauma = jotain kehoa järkyttävää tapahtuu tai jää tapahtumatta ja se ylittää henkilön palautumiskyvyn. 

On tärkeää ymmärtää, että stressitekijästä palautuminen vie aina vähintään 3kk. Se tarkoittaa sitä, että kolmen kuukauden aikana palautuu stressitekijää edeltävälle tasolle. Kuten kuvassa tuodaan ilmi voi joskus yksi stressitekijä sisältää monta pienempää stressitekijää ja silloin palautuminenkin vie kokonaisuudessaan pidempään. Voidaan ajatella, että monta peräkkäistä stressitekijää vaativat yhtä monta 3kk ajanjaksoa palautumiseen. Toki palautuminen on yksilöllistä ja se kuinka paljon on valmis itse tekemään palautumisen eteen vaikuttaa palautumisen nopeuteen. 

Pienempien stressitekijöiden syitä voivat olla esimerkiksi työhön liittyvät paineet, kuten raskaat työmäärät, tiukat määräajat ja (työ)yhteisön vaativuus. Nämä tekijät voivat aiheuttaa ylikuormituksen ja ahdistuksen tunteita, jotka entisestään lisäävät stressitasoa.

Toinen merkittävä pienemmän stressin syy on usein henkilökohtaiset suhteet. Vaikeudet suhteissa, olipa kyse sitten kumppanin, perheenjäsenen tai ystävän kanssa, voivat aiheuttaa jännitteitä ja tunnemyrskyjä ja tunnetason kuormitusta.

Lisäksi turvattomuuden kokemus on erittäin iso stressinaihe ja turvattomuutta voi aiheuttaa niin taloudelliset ongelmat, tarve muuttaa, työpaikan muutokset ja joskus turvattomuus voi syntyä sisäisenä kokemuksena liiallisen stressin vaikutuksesta.

Yhteenvetona voidaan todeta, että stressi voi johtua elämämme eri puolista eikä työelämää ja elämää voi täysin erottaa toisistaan. Tunnistamalla ja ymmärtämällä nämä stressitekijät voimme ryhtyä ennakoiviin toimiin stressin hallitsemiseksi ja vähentämiseksi.