Pysähdy ja hengitä
Alkusanat
Kun on kiihtyneessä tilassa, on vaikeaa ja samalla tärkeää pysähtyä. Ylivirittyneen hermoston rauhoittaminen on taito, jota voi kehittää – mutta miten? Katso video, niin löydät ainakin yhden työkalun juuri siihen!
Harjoitus
Tällä videolla opit rauhoittumaan hengittämisen ja kehon kevyen liikkeen kautta. Anna itsellesi aikaa pysähtyä ja tunnustele miten happi liikkuu kehossa. Ole itsellesi armollinen ja muista, että hitaus ja rauhallisuus ovat harjoituksen oleellisia osia.
Liikkeet
1.Maadottaminen, nopeasti.
- Seisten, tuo jalat yhteen ja puristele varpailla maata. Keinuttele painopistettä edes takas. Etsi jalkaterän keskipiste.
- Työnnä lantio niin pitkälle vasemmalle kuin mahdollista kylkeä venyttäen ja tee sen jälkeen sama oikealle. Toista useamman kerran. Etsi lopulta keskipiste.
- Käännä häntä koipien väliin ja käännä sitten “häntä pystyyn” eli notkista voimakkaasti selkää. Toista liike useamman kerran ja jätä sen jälkeen lantio keskipisteeseen.
- Pyöritä hartioita taakse mahdollisimman suurta ympyrää useamman kerran. Jätä hartiat alas ja taakse.
- Työnnä leukaa mahdollisimman pitkälle eteen ja työnnä sitten takaraivoa mahdollisimman taakse siten, että löydät oman kaksoisleuan. Toista useamman kerran ja jätä sitten pää suoraan hartioiden päälle, niskaa suoristaen. Muista pitää myös keskivartalo tiukkana.
- Hengittäminen: tuo kädet kylkiluiden päälle, rinnalle, vatsalle ja selälle, hengittäen näistä jokaiseen suuntaan muutaman kerran. Tunnustele miten happi kulkee ja havaitse onko pysähtyminen sinulle tänään helppoa vai vaikeaa.
- Kaulan venytys: Seiso suorassa ja tuo yksi käsi pään päälle ja anna käden painon venyttää kaulaa. Venytä hetki ja vaihda sitten puoli. Toista liike 1-4 kertaa.
- Niskan venytys: tuo kädet ristiin pään taakse ja anna käsien painon vetää leuka rintaan asti. Hengitä ja anna venytyksen mennä niin pitkälle kuin tuntuu hyvältä. Pysy venytyksessä muutaman hengityksen ajan.
- Kaulan venytys, etuosa: tuo peukalon tyvi solisluun alle ja paina napakasti. Nosta leuka vastakkaiseen suuntaan viistoon ylös ja etsi rauhallisesti venytyksen tunne kaulaan. Toista liike 1-4 kertaa kummallekin puolelle.
- Hartioiden pumppaus: Nosta hartiat niin ylös kuin mahdollista ja laske sitten hartiat niin alas kuin mahdollista. Toista 4-8 kertaa.
- Lapojen pumppaus: Nelinkontin asennossa, ota vatsasta napakka tuki. Pyöristä yläselkä ja sitten notkista selkä. Koeta saada lapojen väliin niin paljon liikettä kuin mahdollista. Toista 5-12 kertaa.
- Rintakehän pumppaus: Polvilteen, työnnä rinta niin ylös kuin mahdollista ja työnnä sitten rinta “taakse”. Tarkoitus on saada rintaan niin paljon liikettä kuin mahdollista. Toista 5-12 kertaa.
- Kylkivenytys: Risti-istunnassa, vie toinen käsi pään yli suorana ja toinen käsi maahan siten, että tunnet voimakkaan venytyksen kyljessä. Toista 5-12 kertaa kummallekin puolelle.
- Hengitysharjoitus 2: Risti-istunnassa tai maaten, keskity hengittämään luonnolliseen tahtiin. Havannoi, onko hengittäminen yhtään helpompaa kuin alussa? Jokaisella uloshengityksellä anna hartioiden rentoutua alas. Tiedosta minne hengityksesi haluaa mennä: rintaan, vatsaan vai jonnekin muualle?
Mene nyt maaten makuulle (jos et jo ole). Tuo kädet rinnan alapuolelle ja mieti, että hengität käsiäsi kohti. Jokaisella uloshengityksellä mieti, miten rintakehä kevenee ja hartiat rentoutuu entisestään.
Tee muutama hengitys niin syvään kuin mahdollista ja mieti, että aina uloshengityksellä päästät kaikesta irti.
Kun olet valmis, voit päättää harjoituksen venyttelemällä raajoja sekä niskaa ja makaamalla hetken paikallaan pysähtyneestä tunteesta nauttien.
Tulevaisuudessa
Kun olet harjoitellut liikkeet läpi videon avulla, voit tehdä ne tulevaisuudessa ilman videota omaan tahtiisi. Halutessasi voit laittaa itsellesi sopivan musiikin soimaan tai nauttia hiljaisuudesta liikesarjan kanssa. Muista, että harjoituksen tavoite on saada sinulle olo siitä, että olet pysähtynyt hetkeksi kuulostelemaan omaa kehoasi. Toista liikesarja aina tarvittaessa.
Valmentaja
Aino Papinniemi on toiminut personal trainerina ja mielen valmentajana vuodesta 2015. Hänen asiakkainaan on ollut muun muassa johtajia, yrittäjiä sekä terveydenhuollon ammattilaisia – eli ihmisiä, joiden työ voi olla jopa todella vaativaa. Työssään valmentajana Aino painottaa yksilöllisyyttä sekä kokonaisvaltaisuutta yhdessä hyväksi havaittujen käytäntöjen kanssa. Aino on itse myös luovien alojen ammattilainen.
Sulavan Liekin konsepti
Hyvinvoinnin Liekit
On nelivaiheinen (valmennus)prosessi, joka auttaa selkeyttämään sitä, missä kuljetaan Tyky-polun aikana ja omassa elämässä.
Prosessi alkaa aina pysähtymisestä ja jatkuu irtipäästämisen ja laajentumisen kautta maaliin eli kukoistukseen. Kukoistuksen vaiheesta jatketaan aina pysähtymiseen ja koko prosessi alkaa alusta. Elämän aikana kuljetaan siis eri osa-alueilla uudestaan ja uudestaan koko prosessi alusta loppuun. Näissä liekkien vaiheissa on omat varjopuolensa eli missään vaiheessa oleminen ei ole itsessään hyvä tai huono asia. Vaiheiden välissä on esteitä, jotka estävät normaalia liikettä näiden välillä. Kun elämässä on kulkenut koko Hyvinvoinnin Liekkien prosessin monta kertaa läpi voi olla vaikeampaa omaksua tarve pysähtyä aina vain uudestaan ja ottaa uusia menetelmiä eli Irtipäästämisen työkaluja käyttöön.
Pysähtyminen
On alkupiste, jossa on tärkeää ihmetellä sitä, missä oikeastaan todella tässä hetkessä on. Tämä on tiedon hankkimisen vaihe eli pysähtyminen on tunnistamista ja havaitsemista. Teoria auttaa ymmärtämään paremmin niin itseä kuin muita. Pysähtyminen tarkoittaa myös sitä, että on tärkeää aistia omaa kehoa, tunteita, ajattelua, ympäristöä ja vuorovaikutusta. Kun pysähtyy kunnolla voi todella paljon paremmin päästä haluamaansa maaliin. Ilman pysähtymistä maali saattaa olla turhan lähellä lähtöä. Pysähtymistä tarvitaan aina prosessin aikanakin eli lyhyitä hetkiä, joissa havainnoidaan ja ihmetellään hetki. Pysähtyminen on lähdön lisäksi siis pysäkki valmennusprosessin sisällä.